Използва се като подправка на зеленчукови супи, ястия от месо и туршии. Приятният и аромат и вкус се дължи на етерично масло, което се намира в цялото растение. Листата са тъмно зелени, с тънки и дълги дръжки.
Ползи: Целината е отличен източник на витамин А и В. Съдържанието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий, манган, цинк и желязо и различни минерали.
Лечебни свойства: бори се с холестерола; има слабителен ефект; действа като естествен диуретик; има противовъзпалително действие – целината се препоръчва при ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, астма и бронхит; подпомага функцията на бъбреците; има хидратиращ ефект; балансира стомашните киселини; подпомага здравината на костите; при болести като дизентерия и жълтеница; спомага при инфекции на пикочните пътища; контролира кръвното налягане.
Сеитба: март - април
Сеитбена норма: 20 - 25 гр/дка.
Реколта: август - ноември
Семена в един грам: 2 500 бр.
Произход: Италия