Високопродуктивен сорт тиква. Плодовете са едри и овални, с гладка кора, леко набраздена и оранжева на цвят. Месото е оранжево-жълто на цвят. Сортът е изключително подходящ за дълготрайно съхранение и транспортиране. Плодовете са със средно тегло 18 - 27 кг. Този сорт е известен със своите високи диетични, лечебни и вкусови качества.
Ползи и лечебни свойства: Тиквата е добър източник на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Има високо съдържание на витамин С - около 15 мг в 100 г, както и каротин, целулоза (около 1 г). Тикват е доста богата на пектин и витамините В1, В2 и РР. Семките на тиквата са прословути с отличните си хранителни и лечебни свойства. Вкусните тиквени семки съдържат много масла, белтъчни и смолисти вещества. При консумация не бива да се осоляват много. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.
Вегетационен период: 100 - 110 дни.
Сеитба: 10 - 25 април
Сеитбена норма: 0,350 - 0,600 кг/дка.
Семена в един грам: 3 - 5 бр.
Произход: Полша