Френски сорт пащърнак, сроден на моркова, отличаващ се с по-късите си корени, широки рамена и атрактивна гладка кожа. Месото е вкусно, става още по-вкусно, след като премине първата слана през есента. Растенията са издръжливи и лесни за отглеждане. За по-добри, изправени корени засадете на 15 см. между корените и 30 см. между редовете. Приберете корените когато листата започнат да увяхват, може да се оставят в земята през зимата, но трябва да се приберат преди да започнат да изникват отново рано на пролет.
Ползи и лечебни свойства: съдържа фибри, витамините К, А, С, тези ог трупа В, калий, магнезий, натрий, мед, калций, цинк, фосфор, селен и желязо. Пащърнакът е чудесно средство за профилактика на диабета; спасява от спазми, лекува от сърдечни заболявания и високо кръвно, нормализира функциите на нервната система, помага при отслабване, подкрепя имунната система. В 100 грама пащърнак . това са 47 килокалории, се съдържат 1.4 г растителен протеин, 0.5 г мазнини, 9.2 г въглехидрати. Пащърнакът има и пикочогонно действие; той укрепва стените на кръвоносните съдове и очиства организма от соли и камъни. Прилага се в лечението на витилиго – за това се използват листата на растението. При лечение на вътрешни болести, основно на храносмилателната и ендокринната система, се прилагат продукти от кореноплодите.
Вегетационен период: 110 – 120 дни.
Сеитба: февруари - май
Реколта: юни - септември
Сеитбена норма: 0,600 кг/дка.
Семена в един грам: 200 - 300 бр.
Произход: Франция