Сортът формира продълговати кореноплоди с бяло-жълт цвят, богати на захари, пектин, меласа и други.
Семената се засяват през втората половина на март, началото на април, на равно място или във фитарии, на дълбочина 2 - 3 см., на разстояние 25 - 30 см. между редовете и 3 - 4 см. между семената. За 1 декар са необходими 1,5 - 2 кг. семена.
Три седмици преди прибиране на реколтата поливките се преустановяват.
Оптимални срокове за вадене от средата на септември до настъпване на минусови температури.
Ползи: при лечение на различни болести като главоболие, треска и запек. То действа пречиствателно на организма, като повишава нивото на кислорода в кръвта, спомага за формирането на кръвни клетки, изчиства токсините и др. То е богато на фосфор, калий, манган. Цвеклото е богато на витамин С, а в листата му има и витамин А. Фолиевата киселина в захарното цвекло се използва като андитиоксант. Действа благоприятно върху различни заболявания на сърцето и вродени дефекти. Поради съдържанието си на оксалат, не е се препоръчва на хора с бъбречни и жлъчни проблеми. Захарното цвекло е и най-сладкият зеленчук - захарното му съдържание е по високо от тези на морковите и сладката царевица. В червеното цвекло захарността е до 10%, докато в захарното - 15 - 20%. Съдържа малко калории.