Винарски бентонит е вещество с активна съставна част хидратиран алуминиев силикат. Използва се за стабилизиране и избистряне на гроздова мъст и вина.
Предназначение: За избистряне и стабилизиране на вина от белтъчно и друго потъмняване.
Дозировка:
- Бели вина - 50 - 100 гр. за 100 л. вино;
- Червени вина - 20 - 50 гр. за 100 л. вино.
Приложение: Необходимото количество бентонит се изсипва и разбърква в 0.5 литра гореща вода. След като престои 24 часа бентонитът набъбва и се получава каша. Към него се добавят 2-3 литра вино, разбърква се и се налива към общото количество вино. Избистрянето завършва след 10 - 15 дни в зависимост от температурата. След избистряне виното се преточва от утайката незабавно, поради опасност от вмирисване на сероводород (развалени яйца).
Състав: 100 % калциев бентонит