Калиевият метабисулфит е кристално вещество, което се използва за сулфитиране на гроздова каша, мъст или вино.
Предназначение: Използва се за сулфитиране на вино. Предотвратява окисляването на цвета и вкуса на гроздето при смилане. Осигурява чиста среда за започване на алкохолна ферментация с култивирани дрожди. Инхибира диви дрожди, оцетно кисели бактерии. Предпазва от бактерийно разваляне на виното. Стабилизира виното след алкохолна ферментация и удължава "живота" му.
Дозировка:
- здраво грозде - 10 - 15 гр./ 100 л. мъст;
- загнило грозде - 15 - 30 гр./ 100 л. мъст. При бистрене, претакане, бутилиране - 10гр./ 100 л.
Приложение: Предварително изчисленото количество се разтваря в малко вода. Сместа се разбърква и се добавя в съда за ферментация или съхранение на виното.
Състав: Прахообразен или гранулиран калиев метабисулфит