Едногодишно, тревисто, високо растение, достига височина до 60 - 90 см. Цветовете му са жълти, подходящи за мариноване и консевиране на корнишони и други. Зелените листа са ароматни и подходящи за подправка към свежи салати и готвени ястия. Толерантен към различни атмосферни условия.
Ползи: Копърът има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9). В маслото от копър има карвон, d-лимонен, α-филандрен, карвеол, дихирдокарвон, α-терпинен, дихидрокарве-ол, дипалиол, α-пинен, дипентен, изоевгенол.
Лечебни свойства: Използва се за подобряване на апетита; при лечение на метеоризъм (газове); успокояване на стомашно-чревен дискомфорт (болки в стомаха и червата, колит и гастрит); белодробни болести; възпалителни заболявания на дихателните пътища; жлъчнокаменни болести; възпаления на пикочния мехур; бъбречни възпалителни заболявания; проблеми със съня; лечение на високо кръвно налягане (хипертония); конвулсии; при лош дъх; изхвърля излишната вода от организма; бори се с наднорменото тегло; помага при рак.
Сеитба: рано на пролет
Сеитбена норма: 700 - 800 гр/дка, на дълбочина 1,5 - 2 см.
Разстояния: 20 - 25 см. междуредово разстояние или слята повърхност
Грижи по време на вегетация: окопава се, плеви се 1 - 2 пъти и се полива; прибира се 3 - 4 седмици след поникване на семената; растенията се изрязват до повърхността на почвата след вдигане на росата.
Реколта: юни - август
Произход: Италия