Многогодишно растение от вида на ментата, подходящо за отглеждане на открито и в саксия. Листата му са продълговати и с назъбени краища. Използва се свеж или изсушен, като подправка в супи и яхнии от зрял боб, както и в месни ястия. Има специфичен силен аромат, който трябва внимателно да се съчетава с други подправки.
Ползи: Съдържа голямо количество ароматни масла, кетон ментон, ментофуран, изоментол, неоментол, пулегон, пиперитон, пинен, лимонен, цинеол. Листата на джоджена и ментата са източник на около 6-12% танини, горчиви вещества, флавоноиди, никотинова киселина, също така и нейния амид, каротиноиди и още други важни полезни вещества.
Лечебни свойства: Като билка облекчава главоболието, намалява стреса и действа стимулиращо и ободряващо. Джодженът е отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха, породени от женско неразположение.
Сеитба: февруари - май
Цъфти: юни - октомври
Височина: 50 см.
Произход: Полша