Бял Риган (Гръцки риган) - 700 бр. Флориан

  • Марка: Флориан/ Florian

Многогодишно растение, известно още като гръцки риган, с много по-силно изразен аромат от обикновения риган. Стеблата му са тъмнозелени до кафяви на цвят, с височина около 40 см., листата са дребни, елипсовидни, от горната страна тъмнозелени и гладки, а от долната са покрити със светли власинки. Използва се свеж и изсушен, като подправка и билка. Подхожда много на домати, лук, различни месни ястия и особено на мляно месо. Студоустойчиво растение, не понася преовлажнени почви, отглежда се на открити, добре осветени места. Най-сигурна е сеитбата с разсад на семена. Семената се засяват на топло и светло място през февруари - март. Растенията се разсаждат по примерна схема 70 х 30 см. през април - май, когато са около 10 см. високи.

Ползи: Има многостранно медицинско действие - антисептично, антиспазмотично, стимулиращо и тонизиращо при различни заболявания. В ригана се съдържа солидно количество витамин А, С, Е и К. Освен това съдържа фолиева киселина, магнезий, желязо, витамин В6, калий и калций. Билката съдържа и мощни фитохимикали, които са от полза за здравето.

Лечебни свойства: Билката бял риган има диуретично, потогонно, холеретично, обезболяващо, успокоително, хипнотично, антибактериално, отхрачващо действие. Използва се за лечение на заболявания на храносмилателната система; възпалителни заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур; безсъние и нервни разстройства, повишена нервна раздразнителност; настинки, бронхит, пневмония и бронхиална астма; препаратите от риган се използват при хипертония, ангина пекторис и атеросклероза; външно се използват за лечение на различни кожни заболявания (под формата на вани, лосиони и компреси), зъбобол и тонзилит (като изплакване, включително смес с други билки).

Вегетационен период: 90 дни.

Сеитба: февруари - март

Цъфти: април - май

Височина: 40 см

Семена в една опаковка: 700 бр. 

Произход: Полша

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 200 лева!

Зоомагазин "Бау-Мяу"

С радост Ви споделяме, че вече сме изцяло онлайн да задоволим нуждите на домашните любимци!

Храни за домашни любимци