Едногодишно растение с разклонено тънко стебло и сложноперести листа. Цветовете му са бели или бледорозови и формират сенници. Плодовете - семки се използват като подправка, изключително подходяща за месни ястия и различни колбаси. Вкусът им е силен, с характерна горчивина и топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла. Често се бърка с кима, но вкусът на кимиона е по-остър, а семената му - по-едри и светли. Растението е светлолюбиво и сравнително сухоустойчиво. Плодовете се обират щом станат тъмнокафеви.
Ползи и лечебни свойства: Кимионът съдържа етерично масло, белтъчини, мазнини, дъбилни вещества, оцетна киселина, смолисти вещества, флавоноидите кемпферол и кверцетин. Наземната част на растението също съдържа кемпферол и кверцетин, както и изорамнетин. Освен като подправка, намира приложение и като билка за подобряване на апетита, при тежест и болки в корема, като противомикробно средство. Помага при респираторни заболявания, астма, алергия, бронхит, диабет, обикновена настинка, лактация, анемия, кожни заболявания, циреи и рак.
Сеитба: април - май
Цъфти: юли - октомври
Височина: 25 см.
Произход: Полша