Многогодишно тревисто растение, наричано още девисил, лющан, селим, селем. Според народните вярвания името й означава девет сили. Листата, коренището и плодовете се използват като подправка за салати, пилешки супи, фасул, местни и рибни ястия. Коренището и плодовете са добри антисептици. Изсушените листа на девесила дълго запазват хранително-вкусовите си качества.
Ползи: Девесилът съдържа етерично масло, което в коренището е до 1%, смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла.
Лечебни свойства: Девесилът предизвиква отделяне на секреции главно от стомашно чревния тракт и белите дробове, тонизира организма, стимулира отделителната система, действа благотворно на сърдечносъдовата и нервната система и има ясно изразен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура. Облекчава болките при менструация, спира развитието и разпространението на бактерията, предизвикваща туберколоза, повлиява добре при кожните заболявания, също е и много добро диуретично средство.
Сеитба: май
Цъфти: юни - септември
Височина: 1,5 м.
Семена в един грам: 260 бр.