Едногодишно храстовидно растение с тънки изправени стебла с редки бронзови листа и малки бледо розови цветчета. Сортът е светлолюбив, лесен за отглеждане и много подходящ за саксийно производство. Силният му, остър, но приятен аромат го прави незаменима добавка към ястия и супи. Използва се основно в изсушено състояние.
Ползи и лечебни свойства: Стръковете й съдържат етерични масла, богати на феноли и витамин С. Прилага се при стомашни заболявания, като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Местната чубрица съдържа голямо количество химични компоненти, известни с антиоксидантното си действие. Съдържа тимол, който е с доказани антисептични и противогъбични свойства. В листата и пресните стебла на растението се съдържат диетични фибри, желязо, цинк, натрий, магнезий, калций, манган. Сокът от чубрица успокоява болката от пчелните ужилвания и намалява отока. Препоръчва се при заболявания на бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур, както и при диабет. Чубрицата има противогъбично действие, което помага при лечение на бронхит и болки в гърлото. Прилага се успешно при лечение на гастроентерит, като намалява газовете; Елиминира симптомите на гадене; Използва се още при проблеми с менструалния цикъл.
Вегетационен период: 65 - 75 дни.
Сеитба: март - април
- чрез разсад семената се засяват около 10 - 20 март и се разсаждат около 5 - 10 май;
- при директна сеитба от 1 - 10 април.
Реколта: юни - юли
Сеитбена норма:
- чрез разсад 80 гр/дка или около 10 000 растения/дка
- директна сеитба - 1 кг/дка.
Дълбочина на сеитба: 1 - 2 см.
Цъфти: юни - юли
Височина: 20 - 40 см.
Семена в един грам: 700 - 900 бр.
Произход: България