Многогодишно растение. Надземната част на растението се отрязва в началото на цъфтежа и се суши. Може да се използва като подправка за еленско месо, сирене, супи, месо и пушено месо.
Ползи и лечебни свойства: Мащерката е много добър източник на калций, желязо, манган, хром, витамин Е и влакна. Съдържа няколко вида антиоксиданти - флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат. Съдържа и тимол - специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми - вируси, гъбички, паразити, бактерии. Ползите от антиоксидантите включва мощна защита срещу всички видове дегенеративни заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет, артрит, дегенерация на макулата, болест на Алцхаймер, и още много други. Има отхрачващо действие и бронхиално анти-спазмолитични свойства.
Сеитба: април - май
Цъфти: юни - август
Височина: 40 см.
Семена в един грам: 5 000 бр.