Двугодишно растение с височина до 1 м. Вирее на богати почви, взискателен е към влагата и светлината. Кимът се засява през февруари - март на дълбочина 1,5 - 2 см. и посевна норма 1 - 1,5 кг/дка. Отглежда се за добиване на семена и етерични масла. Кимът може да се смила или нарязва, преди да се добави към ястията – или да се използват целите семена за интензивен вкус по време на ядене.
Ползи: Ким съдържа разнообразие от ценни компоненти, на които е източник етеричното масло (около 8 до 10%). Освен етеричното масло, Ким е билка, която е източник на тлъсто масло, дъбилни и горчиви вещества, белтъчни вещества, кверцетин, кумаринът- умбелиферон, флавоноиди, кумарини и други.
Лечебни свойства: укрепва имунната система; премахва болките в гърба; подобрява храносмилането; подходящ е за хора с диабет; облекчава подуването на корема и други.
Сеитба: февруари - април
Цъфти: юни
Височина: 80 - 100 см.
Произход: Полша