Физалис (ядливо цвете) - 0,2 гр. Флориан

  • Марка: Флориан/ Florian

Едногодишно растение, вирее най-добре на слънце, но може да се отглежда също и на полусянка. Семената може да се засяват на открито, но се препоръчва да се отглежда чрез разсад, тъй като цъфти по време на пролетните слани. Плодовете му са оранжеви и по големина и форма приличат на малки доматчета, които са частично или изцяло скрити в суха много ярка оранжево-червена обвивка, която наподобява на фенерче. Препоръчва се при брането на узрелите плодове, плодът да се откъсва без дръжката, тъй като ако остане с нея по-дълго време плодовете придобиват горчив вкус. Физалисът е известен още като украсно растение и широко се използва за декорации и аранжировки. Консумира се в прясно състояние като добавка в салати, сосове, супи, пюрета, а също така и за приготвяне на различни конфитюри и сладка. Използват се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. Може да се прибави в сладка и мармалади, както и да се изсуши.

Ползи: Използва се като плод, който съдържа въглехидрати, белтъчини, витамини и много минерални соли. Плодовете на ядливите видове са богати на витамини А, С, В1, В3, В12 и други.

Лечебни свойства: помага при настинки; нарушение на водно-солевия и киселинно-алкалния баланс; нарушаване на ендокринната система; хронична кашлица; натрупвания на соли и камъни в бъбреците; менструални нарушения; отслабен имунитет; недостиг на витамин; хипертония; дизентерия; гонорея; възпаление на пикочния мехур и уретерите; херпес зостер; воднянка; дерматози; бронхит.

Сеитба: февруари - април

Сеитбена норма: 0,7 - 0,8 гр. за 100 кв.м.

Реколта: август - октомври

Височина: 30 см.

Семена в един грам: 1 000 бр.

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 200 лева!

Зоомагазин "Бау-Мяу"

С радост Ви споделяме, че вече сме изцяло онлайн да задоволим нуждите на домашните любимци!

Храни за домашни любимци