Лавандулата е многогодишна етерично-маслена култура. Храстовидно растение с височина 40 - 50 см. и добра студоустойчивост. Вирее на леки, богати обработени почви. Размножава се чрез семена, от които се произвежда разсад или вегитативно чрез резници.
Ползи: Билката съдържа следните вещества - сапонини; горчиви вещества; етерично масло; дъбилни вещества; гликозиди; захари; танини; антоциани; минерални соли; органични киселини. Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.
Лечебни свойства: Танините, които се съдържат в лавандуловите цветчета, преборват бактериите, действат благоприятно върху всякакъв вид рани и предотвратяват инфектирането им. Лавандуловото масло спомага и за подтискане на нервните импулси, които са отговорни за болката. Действа благоприятно върху храносмилателната система, като отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и намалява спазмите в цялата коремна област. Лекува акне; има противогъбични свойства; лекува главоболие; благоприятства сърдечните функции и здраве; повишава здравето на косата при косопад; лекува безсъние.
Сеитба: март - април
Цъфти: юли - септември
Височина: 40 см.
Произход: Германия