Късен сорт тиква. Плодовете са с крушовидна форма, слабо оребрени, с оранжево-жълта мека кора. Месестата част е крехка, оранжева. Плодовете са със средно тегло 5 - 6 кг. Това са най-вкусните и сладки тикви. Месото им е гъста маслена консистенция, без излишни влакна. Тези тикви, които достигат понякога до 11.5% захари, което ги прави идеални за десерт. Тъй като са много зависими от слънцето, за предпочитане е да ги отглеждате в топли райони.
Ползи и лечебни свойства: Тиквата е добър източник на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Има високо съдържание на витамин С - около 15 мг в 100 г, както и каротин, целулоза (около 1 г). Тикват е доста богата на пектин и витамините В1, В2 и РР. Семките на тиквата са прословути с отличните си хранителни и лечебни свойства. Вкусните тиквени семки съдържат много масла, белтъчни и смолисти вещества. При консумация не бива да се осоляват много. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.
Вегетационен период: 120 - 130 дни
Сеитба: 10 - 25 април/ юни
Реколта: юли/ септемви
Сеитбена норма: 0,350 - 0,600 кг/дка
Семена в един грам: 3 - 5 бр.
Произход: България