Средно ранен високодобивен български сорт патладжан. Плодовете са с крушовидна форма и тъмновиолетов цвят, лъскави, със средно тегло 250 гр. и отлични вкусови качества. Подходящ за готвене, печене, пълнене и консервиране.
Ползи: Плодовете на патладжана съдържат мазнини, въглехидрати (захари и полизахариди) и протеини. Те са богати на минерални соли на фосфор, калций, калий, манган, магнезий, желязо, алуминий. Особено голям процент имат калиеви соли. Съдържанието на аскорбинова киселина е в зависимост от сорта и местообитанието. Младите плодове съдържат органични киселини, каротин и танини. Патладжаните също съдържат никотинова киселина (витамин В5), тиамин (витамин В1) и рибофлавин (витамин В2). Имайте предвид, че плодът съдържа кристално вещество - соланин М, което притежава всички свойства на соланина, съдържащ се в картофите. Соланин М дава на плода горчив вкус.
Лечебни свойства: понижава холестерола; при болки в ставите и подуване; патладжанената вода подобрява работата и на жлъчния мехур; стимулира работата на черния дроб; плодът е с ниско съдържание на калории, затова се препоръчва в борбата с излишното тегло.
Вегетационен период: 125 дни.
Сеитбена норма: 35 - 50 гр/дка.
Сеитба:
- ранно - 25 януари - 5 февруари;
- средно - 25 - 30 април
Реколта: юни - септември
Семена в един грам: 180 - 220 бр.
Произход: България