Овощно дръвче - Череша Бинг

Бинг (Хрущялка) е ранно цъфтящ сорт череши, бързо растящо дърво, ненадминати по сочност и вкус. Черешите Бинг са сравнително голямо разнообразие и споделят характерната форма на сърце, която повечето череши показват. Тяхната опъната кожа е гладка и лъскава с наситено червен до кестеняв цвят. Добра плодовитост, постоянна производителност. Плодовете са широкосърцевидни, със заоблен връх, средно едри, тъмно червени, сладки, сочни и с приятен вкус. Сортът е добър опрашител за други сортове череши. Добре понасят транспорт, манипулация и преработка. Черешите Бинг са най-подходящи за прясно ядене, консервиране или замразяване. Сладкарската им сладост ги прави типична десертна съставка през летните месеци.

Засаждането на черешите се извършва есента - от края на октомври до началото или средата на декември, т.е. до настъпването на големи студове. Когато се пропусне този срок, се черешите се засажда и рано напролет, но всички предшестващи мероприятия се извършват есента. Есенното засаждане на черешите осигурява по-добро прихващане и развитие на фиданките през следващата година.

Височина: 1,50 - 2,00 метра.

Срок на засаждане: от края на октомври до началото или средата на декември.

Срок на зреене: 15 - 25 юни.

Устойчивост на болести и вредители: не е устойчива на кафяво гниене; черен възел (вирулентно гъбично заболяване); бактериалната раковина причинява образуване на тумори или подути участъци по багажника, крайника и клоните на дървото; напада се слабо от неприятели, много рядко е нападната от черешова муха, оса, черешова листна въшка, калифорнийската щитоносна въшка.

Предимства на сорта: чист вид: благодарение на това ландшафтните дизайнери с готовност използват череши; компактност на дърветата: малък диаметър на короната позволява да бъдат засадени повече дървета; лекота на грижите, дължаща се на щамбата и формите на короната: дървото се нуждае само от леко подрязване; лекота на събиране на реколтата: много по-лесно е да се премахнат плодовете от нея, отколкото от черешово дърво с корона с обичайна структура поради формата и относително малката височина на дървото; преждевременна растителност: при засаждане на разсад за присаждане, дървото започва да цъфти през първата година; вкус: колоновата череша е отгледана с характеристики, подобни на обикновените, тъй като вкусовата гама е почти идентична, а периодите на зреене варират от началото на лятото до края му.

Недостатъци на сорта: Силно чувсвителен на цилиндроспориоза.Чувствителен на повратни и късни пролетни мразове. Няма голяма адаптивна способност към условията на отглеждане, изисква топли, защитени от ветрове места.

Ползи и лечебни свойства: Черешите Бинг са отлично снабдяване с витамини А и С, калций, желязо, калий и бор. Техният наситено червен пигмент е възможен от фитохимикала, наречен антоцианин, мощен антиоксидант, който помага за поддържане на здравето на сърцето и осигурява противовъзпалителни ползи. Помагат в борба с целулита и бръчките; подобряват храносмилането; облекчават симптомите при ревматизъм и подагра; намаляват риска от развитие на ракови заболявания; помагат за разрушаването на камъни в бъбреците; благоприятстват здравето на костите; при наднормено тегло; помагат при безсъние; те са силно противовъзпалително средство; бързо възстановяват организма след голямо физическо натоварване.

 

Дървото е умеренорастящо, с широкопирамидална ажурна корона. Цъфтежът е средно ран. Встъпва рано в плододаване и има умерена до добра родовитост. Много силно чувствителен е на цилиндроспориоза. Чувствителен е на зимни и повратни студове и на късни пролетни мразове. При продължителни валежи по време на зреенето плодовете се напукват. Изисква средно дълбоки плодородни почви и месторастения с добър въздушен дренаж.

Плодовете узряват през второто десетдневие на юни. Те са едри (със средно тегло 7,1 гр.), широкосърцевидни, със заоблен връх. Месото е червено, плътно, сочно, сладко с тъмночервен сок и много добро до отлично качество. Дръжчената ямичка е дълбока, широка. Коремната страна е почти плоска, а коремният шев е слабо забележима черна линия. Гръбната страна е плитка широка бразда. Кожицата е дебела, гланцова, тъмночервена, красива, с многобройни надлъжни подкожни точици. Месото е червено, плътно, сочно, сладко-кисело, с тъмночервен сок и много добро до отлично качество. Дръжката е средно дълга. Костилката е почти едра, удълженояйцевидна, гладка, отделяща се от месото.

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 200 лева!

Зоомагазин "Бау-Мяу"

С радост Ви споделяме, че вече сме изцяло онлайн да задоволим нуждите на домашните любимци!

Храни за домашни любимци