Овощно дръвче - Праскова Редхейвън

Сортът е известен със своите увеличени плодове, повишена продуктивност и отличен вкус. Прасковите узряват, с тегло около 150 гр., с жълтеникава велурена обвивка с малинови щрихи и твърда плът. В най-добрите сезони от всяко дърво могат да се получат около 100 кг праскови. Сортът преживява добре слана. Прасковите могат да се използват за приготвяне на салати, сокове, компоти, консерви, десерти, както и замразяване и консервиране.

За засаждане трябва да се закупи разсад от праскови Redhaven с добре развита коренова система, без признаци на болести и гниене. Не трябва да има забележими механични повреди по кората. Предпочитание се дава на едногодишни дървета с добре оформено стъбло.

Височина: до 5 метра.

Срок на засаждане: средата на април.

Срок на зреене: краят на юли - началото на август.

Устойчивост на болести и вредители: къдрава коса, брашнеста мана, монилоза, гниене на плодовете, проявява висока устойчивост на вредители, но когато те са силно нахлули, дървото трябва да се третира с инсектицид.

Предимства на сорта: високи добиви; устойчивост на суша; повишена устойчивост на замръзване; отличен вкус на реколтата; компактни размери на дърво; продължителност на живота на растенията; годност на плодовете за транспортиране на дълги разстояния.

Недостатъци на сорта: ниска устойчивост на къдрава, брашнеста мана и клястероспориоз; без да задавате броя на яйчниците, клоните могат да се счупят под тежестта на узряващия плод.

Ползи: Съдържат пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълкова, винена, елемените желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

Лечебни свойства: Прасковите забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания; при анемия, стомашни проблеми, слаб имунитет, простуди, бъбречни заболявания, ревматизъм, артрит, затлъстяване, кожни проблеми, депресия, стрес, подагра, заболявания на жлъчката и черния дроб. Те обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от диабет и алергии.

 

Дървото има умерен растеж, с разлата корона. Цъфтежът е средноран, изобилен. Самофертилен сорт. Встъпва рано в плододаване и ражда обилно. Устойчив е на зимни студове и сравнително добре понася понижението на температурата по време на цъфтежа.

Плодовете са едри, със средно тегло 160 грама, кълбовидни, някои плодове са елипсовидни. Месото е нежно, златистожълто, около костилката слабо зачервено, сочно, сладко, възкисело, с добро качество. Костилката е едра и се отделя от месото.

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 200 лева!

Зоомагазин "Бау-Мяу"

С радост Ви споделяме, че вече сме изцяло онлайн да задоволим нуждите на домашните любимци!

Храни за домашни любимци