Овощно дръвче - Слива Президент

Президентът е един от най-добрите сортове, популярни сред градинарите; отличната устойчивост на замръзване и устойчивост на суша правят възможно отглеждането му при всякакви климатични условия; високи и стабилни добиви, отличен вкус и представяне на плодовете позволяват отглеждането на сорт за продажба; непретенциозността в отглеждането и грижите прави сорта достъпен не само за опитни градинари, но и за начинаещи.

Препоръчва се закупуване на разсад през есента, когато листата отсъстват, кората може да се види най-добре. Не трябва да показва признаци на увреждане, признаци на болест, гниене.

Височина: 3,5 - 4 метра.

Срок на засаждане: пролетта - април - май; есента - септември - октомври.

Срок на зреене: 10 септември след сорт Стенлей.

Болести и вредители: сиво гниене; монилоза; кафяви петна по плодовете и листата; поток на венците; листни въшки, молец, гъсеници.

Предимства на сорта: постоянно високи добиви и отличен вкус; невероятна зимна издръжливост; устойчивост на болести и метеорологични крайности; големи размери на плодовете; дългосрочното им запазване и възможността за транспортиране.

Недостатъци на сорта: клоните често се чупят под тежестта на реколтата.

Ползи и лечебни свойства: Сливите са богати на минерали, витамини и други важни за организма вещества. В сто грама сливи се съдържат 30 калории, което ги прави подходящи за хора, които искат да отслабнат. Богати са на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини - А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Сливите съдържат много вещества, които намаляват кръвното налягане, грижат се за сърцето, помагат при запек и подобряват паметта.

 

Дърветата от сорта са необичайно привлекателни: компактни, с корона под формата на топка, сливите имат красиви матови листа с тъмно зелен цвят; форма на листа - овал с остър край и издълбани ръбове; младите дървета бързо достигат до слънцето и след три години растеж клоните им започват да растат почти успоредно на повърхността на земята; дървесни издънки - прави, със средна дебелина, червеникаво-кафяви; кора - гладка, сиво-кафява; цветята са доста големи, многобройни, бели или бледорозови на цвят, образуват съцветия, в които има 3-4 цветя; цъфтят през май. Плододаването на сливовите дървета от този сорт започва 5 години след засаждането на разсад. Дърветата дават плод всяка година.

Кората върху президентската слива се отличава със сиво-зелен цвят, гладка повърхност. Изправените дебели издънки се отличават с червено-кафяв цвят, без опушване. Лещата, разположена често на издънките, е със среден размер и бяла на цвят. Листните плочи са големи, без опушен, тъмнозелени на цвят и широко заоблени.

 

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 100 лева!

Продажба на едро!

За цени и поръчки - sales@agrorich.bg