Ран-1 е високодобивен ранен сорт, който образува сравнително дълги бобчета, зелени на цвят, а в тях се съдържат средно по 6 - 7 зелени зърна, които са овални и средно едри. Ранният грах има много високи вкусови качества и се цени високо при приготвяне на множество специалитети. Той се използва предимно консервиран или замразен, като запазва ценните си съставки и има понижено ниво на натрий. Консумира се сварен или на пара - самостоятелно или в комбинация с различни зеленчуци в ястия с месо, салати, супи, гювечи, яхнии.
Ползи: има високо съдържание на белтъчни и въглехидрати, а в същото време малко количество мазнини. Като всички бобови култури притежава висока енергийност и бета каротин, а освен това съдържа в големи количества витамин С, К, А, В6 и фолиева киселина.
Лечебни свойства: отстраняване на токсичните вещества от тялото, пречистването му от токсини; възстановяване на нормалната чревна микрофлора, потискане на гнилостни процеси в нея; подмладяващ ефект върху тялото поради елиминирането на свободните радикали, които увреждат клетките; понижаване на нивата на кръвната захар; предотвратяване на анемия и сърдечно-съдови заболявания; намаляване на количеството на холестерола.
Сеитба:
- предзимно засяване - от средата на октомври до средата на ноември - до замръзване на почвата;
- пролетно засяване - от края на февруари до средата на март.
Използва се редова сеитба с разстояния 15 см. между редовете и 5 см. вътре в реда.
Вегетационен период:
- ранни сортове - 45 - 50 дни;
- средно ранни до късни - 60 - 75 дни.
Дълбочина на сеитба: предзимно - 6 - 7 см; пролетно - 3 - 5 см.
Сеитбена норма: 20 - 25 кг/дка.
Семена в един грам: 4 - 7 бр.
Произход: България