Кактус Ехинопсис (Echinopsis tubiflora)

Кактусът Ехинопсис (Echinopsis tubiflora) е едно от най-популярните растения от семейство кактуси днес. Неговите красиви „топки” са изобилни в скалистите плата на Андите в Боливия, Перу, Аржентина и части от Бразилия. Отличителна черта са големи цветове с различен цвят на удължени дръжки. Те, подобно на антени, са насочени в различни посоки. С подходяща домашна грижа, ехинопсисът цъфти редовно и радва собствениците си с ярки цветове.

Ехинопсисът е многогодишен, бавно растящ кактус. Притежава добре развито коренище, което се намира в горните слоеве на почвата. Стъблото рядко е покрито с странични издънки. В млада възраст той приема сферична форма, но постепенно се издължава. На повърхността на стъблото има издигнати вертикални ребра, плътно покрити с ареоли. Всяка ареола съдържа къси белезникави власинки и няколко остри, прави или извити бодли.

Цъфтежът на ехинопсиса започва през пролетта и може да продължи до шест месеца. През този период от двете страни на горната част на стъблото цъфтят няколко цвята с диаметър до 15 см. Те имат дълго стъбло под формата на бодлива тръба с дължина до 20 см. Тесните венчелистчета са подредени в няколко редове и могат да бъдат обагрени в бял, жълт, розов, оранжев и лилав нюанс. Някои сортове имат интензивен, приятен аромат. Родът съдържа сортове с нощни и дневни цветове. След цъфтежа на дръжките се завързват малки продълговати плодове. Сочната пулпа съдържа много гладки семена с черна, лъскава обвивка.

Отстъпка -5% на всички стоки!

При поръчка над 200 лева!

Зоомагазин "Бау-Мяу"

С радост Ви споделяме, че вече сме изцяло онлайн да задоволим нуждите на домашните любимци!

Храни за домашни любимци