Многогодишно растение. Образува розетка с големи копиевидни листас тъмнозелен цвят. Отглежда се на едно място 3 - 4 години. Свежите и млади листа са на лапада са най-вкусни и се берат с дръжките. Може да се консумира на салата, супи, баница, особено добра е комбинацията му с ориз. За да го съхраните за по-дълъг период от време, може да го замразите или консервирате. Зеленолистният пролетен зеленчук съдържа желязо, витамини А, С и Е, витамини от Б група, калий, етерично масло, целулоза, високо съдържание на хлорофил и в неговия състав не влизат мазнини.
Лападът играе ролята на детоксикатор. Притежава лечебни свойства - действа отлично срещу болки в очите и подуване на жлезите, помага при анемия, запек, рак, диабет, наднормено тегло, псориазис и за здраво сърце.
Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка.
Произход: България