Късен сорт алабаш, образуващ едри, плоско-кръгли, синьо-виолетови стъблоплодни, достигащи тегло 250 - 350 гр. Крехък и ароматен зеленчук, несъдържащ мазнини, има много малко калории и ниско съдържание на натрий, което го прави полезен диетичен продукт. Има добра трайност до 30 дни след узряване. Устойчив на нацепване.
Ползи: Алабашът е изключително богат на витамин C. Освен водоразтворимия витамин C, алабашът може да се похвали и с наличието в състава си на витамин A1, фолиева киселина, а също и витамините B1, B2 и B6. Алабашът съдържа средни стойности на вода – някъде около 88%, калциеви, магнезиеви, фосфорни, натриеви и калиеви соли (добър източник на минерала калий), както и други минерални вещества – приблизително 1.17%. Белтъчното съдържание в алабаша се определя на 2.9%, а това на захарите – около 4.7%.
Лечебни свойства: полезен за червата, намалява риска от сърдечни заболявания, подпомага имунното здраве, намалява риска от диабет и затлъстяване, борба с рака, понижава кръвното налягане.
Вегетационен период: 150 - 160 дни.
Произход: Полша